Sušené houby jsou opravdovou pochoutkou plnou chuti a skvěle nám dochutí spoustu nejrůznějších pokrmů. Správně skladované vydrží i dlouhá léta. Můžete je kdykoliv namočit a pak použít v polévkách, rizotech, v těstovinách i pod maso.
Než začnete houby sušit, vždy je pečlivě nožem očistěte, ať vyloučíte červivé či plesnivé houby a nařežeme je na plátky, nejlépe podélně, klidně i s kloboukem a nožkou dohromady. Záleží na jejich velikosti. Plátky můžete rozložit na prkýnka, plechy, ale lepší jsou rámy se silonovým pletivem. Pokládejte je vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl mezi houbami volně proudit.
Jaké houby jsou vhodné pro sušení?
Obsah článku
Na sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hřibů, klouzci, křemenáče, žampiony a bedly. Nevhodné jsou například hřiby žlutomasé, takzvané babky. Během sušení se v nich rychle množí parazit. Méně vhodné jsou i podzimní čirůvky, pýchavky, muchomůrky růžové, ryzce a mokré či plesnivé houby. Používejte hezké a pevné houby bez červů.
Klasické sušení hub
Houby navléknuté na niti a věšené do oken vyžadují na usušení několik dní a musí se na noc uklidit, aby vám nenavlhly. Doporučujeme tedy raději usušit houby v sušičce, v troubě nebo na radiátoru. Na topení houby během sušení obracejte a sušte jej na sítu vyloženém pečícím papírem. Houby nakrájejte na tenké, asi 4 mm silné plátky. Krájejte je buď celé, nebo jen jejich hlavičky oddělené od nožiček. Skládejte je vždy tak, aby se vzájemně nepřekrývaly.
Jak sušit houby v sušičce
Sušení hub v sušičce je nejsnazší. Suší se stejně jako křížaly. Máte to téměř bez práce a navíc se suší velmi rychle. Kvalitní sušička vám houby usuší i za pár hodin. Houby nakrájejte a naskládejte je na síta vedle sebe. Nastavte sušičku na teplotu 40 až 50 °C a sušte je 5 až 8 hodin, podle toho, jak jsou vlhké. Houby není třeba převracet ani přesunovat. Pokud máte kvalitní sušičku, vzduch proudí přes celý přístroj rovnoměrně.
Jak sušit houby v troubě
Kromě zavařování v troubě se v ní dají i sušit houby. Při sušení v troubě, naskládejte nakrájené houby na plechy vyložené pečicím papírem, aby se vám nepřilepily. Noviny nepoužívejte kvůli tiskařské barvě. Troubu nastavte na 20 až 30 °C, ať se nezapaří. Za 2 hodiny zvyšte teplotu v troubě na 50 až 70 °C. Pokud to lze, zapněte větrák na proudění horkého vzduchu. Když to vaše trouba neumožňuje, nechte při sušení hub pootevřená dvířka, aby mohla unikat pára. Něčím je zapřete, ať se nezavítají. Vždy po 3 hodinách musíte houby obracet. Pak se můžete pustit i do čištění trouby.
Jak skladovat usušené houby
Správně usušené houby šustí, jsou křehké a neohýbají se. Vložte je do vzduchotěsných a pevně uzavíratelných sklenic. Dejte je na chladné, ale suché místo. V plátěném pytlíku musí být na chladném a vzdušném místě, ale i tak se do nich mohou dostat moly. Při správném způsobu skladování vám vydrží i několik let.