Zavařování v troubě a vše co potřebujete vědět

Pokud se chystáte zavařovat a nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec, můžete to zvládnout i bez něj. Zavařovat lze i v elektrické, plynové či horkovzdušné troubě. Jak zavařovat v troubě?

Zavařování v troubě má svá pravidla. Na některé věci si musíte dát pozor. Důležitá je zejména důkladná sterilizace sklenic a váček. Sklenice, víčka i gumičky musí být opravdu čisté, jinak se vám budou zavařeniny a marmelády brzy kazit. Lepší je používat vždy nová víčka. Ta použitá už mohou být deformovaná a často již tak dobře netěsní. Sklenice vypláchněte v horké vodě a nevysoušejte je utěrkou, na které mohou být bakterie. Do vody můžete dát i trochu octa na desinfekci. Pak na pár minut vložte prázdné sklenice do předehřáté trouby.

Zavařování v troubě na plechu

Při zavařování v troubě budete dávat naplněné a uzavřené sklenice na plech s vodou. Do hlubokého plechu si nalijte asi 2 cm vody a zavařovací sklenice do něj naskládejte. Na plech se vejde 6 velkých zavařovacích sklenic. Sklenice se nesmí vzájemně dotýkat a nesmí se dotýkat ani okraje plechu. Gumičky a víčka vlivem horkého vzduchu více trpí a mohou začít praskat. Voda vytvoří vlhké prostředí jako v zavařovacím hrnci. Přes sklenice dejte více vrstev navlhčených novin, abyste zabránili přehřívání skla. Určitě to udělejte při zavařování v horkovzdušných troubách.

Zavařování v elektrické a plynové troubě

Zavařování v elektrické troubě je snazší než v plynové, lépe u nich udržíte požadovanou teplotu. U elektrické trouby si nastavte ohřev na horní i dolní topné těleso a teplotu na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1 až 2 podle konkrétního typu. Možná budete muset i trochu experimentovat. Do předehřáté trouby vložte plech se sklenicemi a zahřívejte, dokud se neobjeví ve sklenicích vzduchové bublinky. Ovoce zavařujte asi 45 minut a zeleninu asi 60 minut. Pak troubu vypněte a sklenice nechte uvnitř ještě 30 minut. Pak je můžete vyndat a zchladit.

Zavařování v horkovzdušné troubě

Horkovzdušnou troubu nastavte na 250 °C a plech se sklenicemi vložte ve spodní části na rošt. Menší sklenice zavařujte 5 až 10 minut a větší sklenice 10 až 15 minut. Sklenice obalte několika vrstvami namočených novin, protože sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotou v troubě více trpí. Navíc každá trouba peče trochu jinak, s nastavením teplot a časů budete muset trochu experimentovat.

Musíte počítat s vyšší spotřebou energii. Do trouby nedáte tolik sklenic jako do zavařovacího hrnce. Pokud zavařujete jen občas a nechcete investovat do zavařovacího hrnce, jde o snadný způsob na zavařování. Pokud si současně všimnete, že vaše trouba potřebuje vyčistit, podívejte se jak na snadné čištění trouby. Možná to zvládnete i s prostředky, které máte běžně doma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *