Křídlatka japonská představuje obávaný a k nám zavlečený plevel, dá se však velmi dobře využít. Poznáte ji? Podívejme se, jak se jí zbavit a jak ji použít jako léčivku.
Význam této byliny jménem Reynoutria japonica objasňuje ve svých knihách třeba americko-německý etnobotanik Wolf-Dieter Storl. Tato rostlina neboli neofyt je stehně jako bolševník velkolepý či netýkavka žláznatá velmi dobře využitelná v přírodě, v kuchyni i domácí lékárničce.
Jak se zbavit křídlatky
Křídlatka je velmi statná rostlina s dutými tlustými stonky, značně velkými listy a mohutným květenstvím. Na květech křídlatky se živí snad veškerý létající hmyz. Včelky, vosy, sršni a dokonce i mouchy. Nad křídlatkou lamentují všichni zahradníci. Tento nevymýtitelný plevel hmyz miluje, pěkně jej opiluje a on se nám pak velmi dobře dál množí. Podle mnoha zemědělců a zahrádkářů vitální bylina osídlit celá údolí řek, louky a svahy, čímž vytlačí slabší domácí rostliny. Kromě nejdrsnější chemie, kterou asi nebudete chtít na svém pozemku využít, pomáhá spásání, protože chutná ovcím i kozám. Další možností je vyřezání a následné přeorání půdy na podzim a znovu na jaře. Křídlatka je velmi expanzivní, zkusme ji tedy využít.
Jak nám může pomoci
Křídlatka osídluje silně hnojené louky a dokáže z nich důkladně vyčistit půdu zatíženou toxickými látkami a těžkými kovy. Rychle rostoucí rostliny velmi dobře vyčerpávají ze země olovo, kadmium a zinek, který dokážou důkladně přefiltrovat. Velmi dobře se dá rostlina využít i v kuchyni. Jarní výhonky křídlatky, která roste v čistém prostředí a ještě nestihla do sebe pojmout škodlivé látky, můžeme využít jako příjemně nakysle chutnající zeleninu. Jí se však jen krátkou dobu na jaře, velmi podobně jako chřest. V Japonsku se dokonce výhonky zakrývají, aby byly krásně světlé. Upravují se na slano jako kyselé zelí. Podobně jako rebarbora, je rostlina bohatá na kyselinu šťavelovou, kterou mléčné kvašení dobře rozkládá.
Léčivé účinky
Na podzim vykopané oddenky křídlatky jsou tradiční asijskou léčivou medicínou. Přípravek je známý jako hu zhang 虎杖 a bohatý hlavně na antioxidant resveratrol, který je i v červeném víně a příznivě působí na kardiovaskulární systém a pomáhá podle léčitelů i na lymskou boreliózu.