Jak sušit maso doma v sušičce

Sušené maso je správná svačina na cesty obsahující bílkoviny. Oceníte ho i jako zdravou pochoutku k televizi. Poradíme vám jak sušit maso rychle a jednoduše.

 

Druhy masa vhodné na sušení

  • Hovězí – nejlepší je pravá svíčková, cenově dostupná zadní kýta, která se skládá ze spodního a horního šálu a ořechu. Tyhle kousky mají minimum tuku, pojiv a šlach, takže není třeba maso před sušením moc čistit a okrajovat.
  • Vepřové maso – doporučujeme vepřový ořech, ze kterého bude minimum odpadu, vhodná je i vepřová pečeně, která má i něco víc tuku. Můžete sáhnout i po trošku dražší vepřové panence.  
  • Krůtí maso – má minimum tuku a maximum chuti. Zvolit můžete levnější krůtí prsa, která mají jen jednu rozdělovací blanku nebo trošku dražší medailonky.
  • Zvěřina – může jít o tuhého bažanta, kousky jelena či jiné vysoké, ale i divočáka. Sušená zvěřin chutná i těm, kteří její chuť jinak příliš nemilují. 
  • Ryby – ryby musí být naprosto čerstvé. Vybírejte méně tučné druhy, jako je třeba treska, smuha, morčák, platýz, sleď, halibut, makrela a mořský ďas.

Jak připravit sušené maso

Maso je třeba důkladně omýt a očistit od blan a tuku, jinak maso rychle žlukne a kazí se. Krájejte ho menší kousky, které budou asi 2 centimetry tlusté. Po nakrájení dejte maso na půl hodiny zamrazit. Jakmile maso trochu namrzne, lépe se zpracovává. Nakrájejte ho na delší proužky cca 3 mm tlusté. Doporučujeme ostrý japonský steakový nebo dobrý keramický nůž.

Kořenění masa

Nakrájené maso před sušením naložte. Receptů na marinády je spousta, třeba s čerstvým česnekem, sójovou omáčkou nebo medem. Nezapomeňte na sůl, která je přírodní konzervant. Jen dejte pozor na množství, sušením se chuť zintenzivní.

Jak sušit maso v sušičce

  • 1 000 g hovězího masa
  • sůl
  • nahrubo mletý pepř
  • worchesterová a sojová omáčka
  • rozmačkaný česnek

Maso nakrájíme na kousky a uložíme na půl hodiny do mrazáku. Pak ho nakrájíme na 3 mm proužky přibližně 2 až 3 cm dlouhé. V míse smícháme všechny přísady, vložíme maso a necháme přes noc marinovat v lednici. Minimum je 6 hodin.

Sušení dejte čas

Naložené maso nechte okapat a rozprostřete na sušící síta. Kousky se nesmí navzájem dotýkat jako při sušení hub. Sušte při nízké teplotě 60 až 80 °C asi 6 hodin. Maso pravidelně kontrolujte. Jakmile je suché natolik, že při ohnutí praská, ale ještě se neláme, je hotové. Uvedená teplota zničí většinu choroboplodných zárodků a bakterií. Přesto používejte jen maso z prověřených chovů a zdrojů.

Skladování sušeného masa

Vychladnuté sušené maso dejte do vzduchotěsné nádoby a uložte v temné a chladné místnosti. Rychle vlhne, proto jej nedělejte moc. Na cestách ho mějte stejně jako křížaly ve vzduchotěsných obalech, kde mu neublíží vysoké teploty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *