Jak nabrousit nůž ocílkou, jako profesionál

Pracovat v kuchyni s tupým nožem je mnohem nebezpečnější než s ostrým. Naučte se naostřit nůž ocílkou. Vyhnete se nebezpečí úrazu a mnohem méně se nadřete.

Nůž a ocílka patří k sobě. Při vaření by neměly v žádné kuchyni chybět. Pak budete mít nůž perfektně připravený. Profesionálního nožíře budete potřebovat jen jednou za čas. Během vaření si můžete svůj nůž několikrát přebrousit. Stačí jen pár tahů ostřím po ocílce sem a tam. S ostrým nožem se mnohem méně nadřete. Profesionální kuchaři mají raději o něco delší ocílky.

Tip: 10 tipů jak zařídit malou kuchyň

Když nůž neřeže

Ostrý nůž se pozná tak, že zlehka pod úhlem 45 ° položíte ostří na skloněný nehet palce. Pokud je váš nůž dost ostrý, na nehtu se zastaví. Pokud nůž sklouzne, je třeba jej přiostřit. Rozlišujte dva způsoby ostření. Broušení, kdy tvarujete základní tvar ostří a pak ostření, kdy pouze lehce hrot srovnáváte tak, aby zcela snadno vždy zajel do krájené suroviny.

Broušení a ostření

Broušení se nedoporučuje provádět doma. Používají se chlazené velké brusné kameny při malých otáčkách. Nůž nebruste sami na vysoko obrátkové brusce, můžete si nůž snadno zničit. Ocel se totiž přehřeje a ztratí svou pevnost i tvrdost. Nabrousit se má každý, i nový nůž. Zkušený nožíř mu dá tvar a ten už budete během vaření průběžně udržovat ocílkou. V domácích podmínkách vám takto nabroušený nůž vydrží asi rok. Profesionální kuchař si nože nechá přebrousit asi jednou za půl roku.

Jak vybrat nožíře i ocílku

Při výběru nožíře neexistuje univerzální rada. Dejte na reference přátel a známých. U drahých značek se nože zakoupené v daném obchodu posílají přímo do továrny a trvá to měsíc, než jej nabrousí. Ocílek je mnoho druhů, ocelové, keramické a diamantové. Všechny slouží k odstranění jehly, která se při broušení na kameni vytvoří na ostří v místech, kde je ostří moc tenké, může se pak broušením i při práci ohnout a fakticky ztupit. Pokud použijete ocílku, říká se tomu ostření nebo obtahování.

Ceny ocílek

Ceny kvalitních ocílek začínají na 500 Kč a u drahých značkových nožů jde o tisíce. Kupujte ocílku určenou pro modelovou řadu, kterou používáte. Tím zaručíte, že ocílka nebude z tvrdšího materiálu než nože, tak nic nenabrousíte. Brousit začněte od špice ocílky, abyste špičkou nože končili někde uprostřed. Ocílku uchopte do levé ruky, aby ocelová zábrana na konci tzv. gard, chránila od zranění při sklouznutí nože. Pravou rukou uchopte pevně rukojeť nože. Kořen nože nasaďte na špičku ocílky a mírným tlakem nůž veďte proti ostří až na konec ocílky, abyste nakonec skončili u špičky nože. To opakujte i na druhé straně ostří. Ostřete několik vteřin a zbytečně netlačte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *