Co jsou Tibi krystaly (vodní kefír) a jak je využít?

Tibi krystaly jsou malé drobné řasy, které díky přidání cukru zkvasí do příjemně lahodného nápoje. Umí nám dodat důležité živiny a vitamíny i přes zimu a harmonizovat zažívání. Mají však další množství blahodárných účinků na naše tělo.

Tibi krystaly můžete znát také pod názvem vodní kefír, japonské mořské krystaly nebo živá zrnka. I když původ Tibi krystalů není přesně známý, dostaly se k nám pravděpodobně z Kavkazu, odkud se rozšířily do Číny a pak do celého světa. Ve vhodném sladkém prostředí dochází ke kvašení, které dodává elixíru cenné látky podporující imunitu i celkové zdraví. Příznivé účinky kvašení znali už naši předkové. Právě díky kvašené zelenině si doplňovali živiny v zimním období.

Účinky Tibi krystalů

  • astma
  • průduškové katary
  • potíže s ledvinami
  • onemocnění jater
  • žloutenková dieta
  • potíže se žaludkem a obnovení střevní rovnováhy
  • potíže se žaludkem, žlučníkem, slinivkou i slezinou
  • potíže s vysokým krevním tlakem
  • onemocnění srdce a infarkt
  • alergické projevy na kůži, ekzémy, vyrážky a akné
  • nedostatečná tvorba bílých krvinek – T-lymfocitů
  • chudokrevnost – anemie
  • léčba zánětů vně i uvnitř těla
  • cukrovka neboli diabetes a snižování hladiny krevního cukru
  • oslabený imunitní systém
  • zlepšení kvality vlasů i pleti
  • zpomalení procesu stárnutí
  • skleróza
  • nervová onemocnění, úzkosti a deprese

Nápoj z Tibi krystalů

  • 1 šálek Tibi krystalů
  • 2,5 litru převařené nebo odstáté vody
  • 8 lžic libovolného cukru
  • 2 lžíce sušeného ovoce bez siřičitanů (raději propláchněte)

Pomůcky:

  • 3 litrová lahev
  • nekovový cedník
  • dřevěná vařečka
  • čisté plátno nebo utěrka

Vyhněte se používání kovových předmětů, protože kov Tibi krystaly usmrcuje.

Jak pěstovat Tibi krystaly

Do lahve dejte vodu. Do převařené a vychladlé, anebo do odstáté vody, která se nechává odstát kvůli přítomnosti chlóru, nasypte vámi zvolený cukr a míchejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak přidejte vámi zvolené sušené ovoce a Tibi krystaly. Vše znovu zamíchejte, překryjte čistou textilií a nakonec ji připevněte gumičkou nebo provázkem.

Zrání Tiby nápoje

Pak nádobu umístěte na světlé místo. Při běžné pokojové teplotě 20 až 22 °C trvá výroba kvašeného nápoje asi 2 až 3 dny. V létě stačí krystalům i pouhých 24 hodin. Hotový nápoj slijte a vyhoďte sušené ovoce. K Tibi krystalům přidejte čerstvou vodu smíchanou s cukrem a opět jej nechte pracovat jako námi v popsaném postupu. Pak 1x týdně krystaly propláchněte ve studené vodě a vyměňte sušené ovoce.  

Nápoj zkuste obměnit

Vodu můžete zkusit nahradit zeleným nebo černým čajem a do nálevu přidat různá koření, jako je hřebíček, badyán nebo anýz. Chuť nápoje můžete změnit i jiným druhem cukru nebo jiným druhem sušeného ovoce.

Jak se Tiby nápoj užívá

Hotový nápoj můžeme ihned vypít. Dá se také uskladnit na 2 až 3 dny v uzavíratelné nádobě v lednici. Po 24 hodinách v chladu dojde k perlivosti nápoje díky doznívajícím kvasným procesům. Jde o takovou zdravou limonádu. Hotový nápoj si můžeme dochutit bylinkami nebo smíchat s džusem či čajem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *