Jak udělat skvělý nálev na okurky

Potřebujete vytvořit nálev na okurky? Přinášíme vám hned několik druhů nálevů na okurky a můžete si vybrat. Kyselé okurky jsou u nás nejoblíbenější nakládanou zeleninou. Nabízíme vám několik ověřených receptů, jak udělat nálev na okurky.  

Když připravujete lák na okurky, dejte do velkého hrnce vodu, ocet a přisypeme ostatní koření, které je vždy popsáno v každém receptu. Povařte 15 minut a do sklenic jej pak ještě za horka nalévejte na okurky. Někdo raději zalévá okurky vychladlým lákem. Do okurek se běžně dává kopr, křen, cibule, mrkev, bobkový list, celý pepř, hřebíček, nové koření a hořčičné semínko. Můžete ale přidat i další přísady.

1.   Základní recept na nálev na sterilované okurky

Ingredience na nálev na okurky

  • 1 litr vody
  • 0,3 litru octa
  • 100 až 200 gramů cukru
  • 30 gramů soli

Postup při zavařování

Okurky pečlivě omyjeme, naskládáme do sklenic, proložíme koprem, kolečky cibule, křenu a mrkve, přidáme bobkový list, po pěti zrncích celého pepře, nového koření, tři hřebíčky, půl lžičky hořčičného semínka a zalijeme okurkovým nálevem. Láhve uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

2.   Lahodný nálev na okurky

Ingredience na nálev na okurky

  • 3,8 litru vody
  • 1,2 litru octa
  • 300 gramů cukru
  • 160 gramů soli
  • 50 tabletek umělého sladidla
  • vše svaříme

Přísady přidávané do sklenice

Na jednu sklenici dejte pár koleček mrkve, cibule, křenu, snítku kopru, dvě zrnka pepře, dvě zrnka nového koření, jeden hřebíček, malý kousek celé skořice, malý bobkový list a půl kávové lžičky hořčičného semínka.

3.   Nálev na sladkokyselé okurky

Ingredience na nálev na okurky

  • 1,5 litru vody
  • 5 litru octa
  • 150 g cukru

Přísady přidávané do sklenice

Okurky proložíme koprem, cibulí a mrkví. Hořčičné semeno, nové koření a pepř, bobkový list, kousek celé skořice a hřebíčky propláchneme, dáme do horkého nálevu. Dobře promícháme a nalijeme na okurky. Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C.

4.   Nálev na domácí okurky

Ingredience na nálev na okurky

  • 1/4 l octa
  • 3/4 l vody
  • 3 dkg soli
  • 10 až 12 dkg cukru

Přísady přidávané do sklenice

Do každé sklenice dáme pár koleček mrkve, křenu a krájené cibule, bobkový list, čtyři kuličky pepře, čtyři kuličky nového koření, tři hřebíčky, kousek celé skořice, několik lístků celerové natě, snítku kopru a pár kuliček hořčice. Sterilujeme při 80 °C 20 minut. Zkusit můžete i zavařování v mikrovlnce.

5.   Nálev na znojemské okurky

Ingredience na nálev na okurky

  • 0,75 litru vody
  • 0,25 litru octa
  • 30 gramů soli
  • 70 gramů cukru

Do litrové sklenice přidejte:

Přidejte bobkový list, tři zrníčka černého pepře, tři zrníčka nového koření, několik kuliček hořčice. K tomu dvě kolečka mrkve, plátek cibule a kousek křenu. Sterilizuje 20 minut při teplotě 75 °C. Vyzkoušet můžete i zavařování v troubě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.