Efektivní a elegantní uspořádání v kuchyni

Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, musíte si správně uspořádat linku. Vaření je pro někoho povinností, pro jiného zábavou a relaxem. Pokud si kuchyni vybavíte správně a účelně, budete se v ní cítit příjemně.

Základní zásady

  • Kuchyňské zóny a plochy na sebe musí navazovat bez ohledu na tvar linky.
  • Pracovní plochy mají být dostatečně velké, ve správné výšce a dobře osvětlené.
  • Suroviny a potraviny skladujte v samostatných skříních a skříňkách.
  • Často používané suroviny, potraviny a kuchyňské vybavení ukládejte na snadno přístupná místa, jako jsou výsuvné zásuvky pod pracovní deskou a nejnižší úroveň horních skříněk.
  • Méně používané potraviny, suroviny a kuchyňské potřeby dávejte naopak do nejnižších nebo nejvyšších úrovní a rohových částí kuchyňské linky.
  • Spodní skříňky vybavte zásuvkami, budou mnohem přehlednější než skříňky s klasickými dvířky.
  • Dvířka horních skříněk zvolte výklopná, s aretací v různých polohách, je to praktičtější.
  • V zásuvkách i ve skříňkách použijte dobře uzavíratelné sklenice, boxy a organizéry. Volte vždy průhledné, kvůli lepší a rychlejší orientaci.
  • Zásuvky a skříňky vybavte systémem push to open, kdy na zásuvku a dvířka jemně zatlačíte a otevřete je velmi lehce.
  • Hrany dvířek opatřete speciální páskou a zabraňte vnikání prachu dovnitř.

Zdroj: freshome.com

Kuchyňské zóny

Příprava jídel probíhá postupně. Nejprve, vyberete, zpracujete, připravíte potraviny a suroviny a pak je tepelně nebo jinak upravíme a servírujeme. Tak je třeba sestavit pracovní plochy, uložit nádobí, usnadnit mytí použitého nádobí a ukládání do myčky. Kuchyně se rozděluje na jednotlivé zóny, kde činnosti probíhají. Pokud na sebe zóny plynule navazují, šetříme čas, fyzické síly a energie.

Kuchyňská deska pro přípravu surovin a potravin musí být dostatečně velká, s kvalitním povrchem, který se dobře udržuje čistý. Doporučuje se minimální šířka 80 cm, ve výšce 80 až 85 cm a důležité je i správné a dostatečné osvětlení.  Dobře si umístěte varnou zónu, plochu pro konečnou úpravu hotových jídel na servírovací nádobí i mycí část.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *