Venkovské zahrady: Inspirace a fotogalerie  

Zahrady našich babiček měly v sobě jakousi lehkost. Dávaly rostlinám prostor a možnost vyniknout. Pokud chcete mít u domu venkovskou zahradu jako za starých časů, zkuste si vzít inspiraci z praktických rad a nápadů našich babiček.

Tradiční součástí starých zahrad byly třeba hortenzie, růže nebo bylinkové záhony. Na zahradě nechyběla ani dřevěné kůlna s pečlivě poskládaným dřevem, která byla částečně krytá za rozkvetlými keři či záhonem s trvalkami. Neopakovatelné kouzlo dávných časů vám ve venkovské zahradě také navodí třeba živé ploty, kamenné zídky a dřevěné či kovové branky. Babičky také milovaly venkovní kuchyně.

Přiznejte zahradě její historii a stáří

Historie či stáří zahrady může být její přednost. Naši předci často na stejném místě žili po celé generace a v mnoha zahradách rostou stromy úctyhodného stáří a letité rostliny. Zvláštní kouzlo mají statné ořešáky, mohutné třešně či jabloně, anebo dnes již méně pěstované druhy jako moruše, oškeruše nebo kdouloně. Dokážou nám poskytnout příjemný stín v parném horku a jsou skvělým místem pro umístění zahradní lavičky.

Moruše
Moruše

Využijte pařezy a nechte je rozkvést

Pokud jste již museli strom pokácet, spoustu parády udělá bohatě kvetoucí rostlinky na zbytku kmene. Mohou to být třeba netřesky či lichořeřišnice na pařezu. Pokud už z nějakého důvodu musíme starý strom pokácet, nemusíme se trápit s jeho odstraňováním a můžeme pařez osázet či zakomponovat do zahradní výsadby.

Pařez

Suché zídky z kamenů a skalky

Na každé zahradě krásně vypadají suché zídky z kamenů a skalky, které ocení hlavně zahrada ve svahu. Umí ušetřit místo a zahradám opravdu sluší. Vybudujte si také třeba kouzelné plůtky z ořezaného vrbového proutí pro optické rozdělení částí zahrady. Nižší plot s průhledem do okolí zahradu opticky zvětší. Chybět také nesmí trvalkové záhony, které jsou základem každé krásné venkovské zahrady.

Zídky

Zahradní prvky s patinou

Zapojte zahradní prvky s nádechem patiny starých časů. Mohou to být různé tradiční materiály využité k tvorbě různých zídek nebo cestiček. Využijte kameny, cihly a dřevo. Využijte předměty, které už svému původnímu účelu dosloužily. Například mlýnské kameny, kamenná koryta, dřevěné sudy, kola ze žebřiňáku, staré smaltované nádoby, kameninové nádoby, mísy, hrnce, džbány a karafy.

koryto

Dřevěné ploty a branky

Dalším prvkem, který skvěle doplňuje okouzlující atmosféru venkovských zahrad, jsou dřevěné ploty a branky. Na ploty můžete poskládat staré plechové či porcelánové hrníčky nebo dopřát pestře rozkvetlé zahradě skvěle bíle natřený plot. Dřevěná branka opředená popínavkami dodá zahrádce jedinečné kouzlo. Zajímavé popínavé rostliny budou slušet také zahradní besídce.

Zahradní besídka je miniaturní zahradní domek, kde bývá ve středu stůl a kolem něj lavičky, křesílka a židle. Besídky bývají často částečně, ale i bohatě opatřeny trelážemi a s okolím je neoddělují celodřevěné stěny.

Prostor pro trvalky, bylinky, letničky a další oblíbené květiny

Existuje řada rostlin, které v zahradách vydrží růst dlouhá léta. Využijte letité a košaté hortenzie, pivoňky, bohyšky, denivky, bergénie, hosty, levandule, orlíčky, floxy, barvínky, hledíky, slunečnice, mahony a pestře osázené bylinkové záhony. Na žádné venkovské zahradě také nemohou chybět ani růže. Vybírat můžete podle velikosti, vzrůstu i barev květů.

Často kladené otázky

Jak vypadá venkovská zahrada?

Vesnické zahrádky byly typické svou přirozeností, praktičností a funkčností. Místo jehličnanů a tvarovaných dřevin, které vévodí dnešním zahradám, zde naopak rostly ovocné stromy a keře, domácí okrasné listnaté dřeviny a keře, kvetoucí trvalky, dvouletky, letničky a bylinky a užitkové rostliny v podobě ovoce a zeleniny. Cesty byly nezpevněné, vysypané pískem, kamínky či oblázky nebo vyskládané z kamenů. Ploty a branky byly nejčastěji jednoduché a dřevěné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *