Jak opravit kapající kohoutek?

Ať už bydlíme v bytě, nebo v rodinném domě, je třeba občas udělat nějaké drobné opravy. Nebývají náročné, ale často nevíme, jak na to.

Oprava vodovodního kohoutku či pákové vodovodní baterie se občas hodí. Velmi častou závadou bývá kapající kohoutek, nás může připravit o spoustu protečených peněz. Výměna gumového těsnění je zde namístě.

Pracovní postup opravy vodovodního kohoutku

Než začneme s opravou, je třeba si zakoupit kompletní sadu těsnění, kdy hned při jedné operaci můžeme vyměnit všechna těsnění najednou, současně eliminujeme možnost, že nám bude chybět potřebný rozměr během opravy. Nejdříve zastavíme hlavní přívod vody, anebo přerušíme její přívod pomocí hlavního ventilu. Pak otevřeme kohoutek, kde budeme chtít těsnění vyměnit, aby nejprve vytekla zbývající voda a současně jej bylo možné mnohem snáze povolit. Pak sundáme ozdobnou hlavici, pod kterou se ukrývá samotný kohoutek.

Tip: Jak vybrat závitník a závitořeznou hlavu?

Samotná oprava vodovodního kohoutku

Pomocí sika kleští, francouzského klíče nebo klíče číslo 17 vytočíme kohoutek proti směru hodinových ručiček. Pak pomocí kombinovaných kleští vytočíme matičku, která drží těsnění, a vyjmeme jej ven. Pak těsnění otočíme anebo jej raději vyměníme za nové. Jestliže nemáme k dispozici celou sadu těsnění a současně ani neznáme správný rozměr tohoto těsnění, změříme si jeho průměr pravítkem nebo krejčovským metrem a podle toho si pak koupíme nové. Můžeme si vzít těsnění do obchodu. Těsnění vyměníme, pak zašroubujeme matičku a jen mírně dotáhneme.

Našroubování vodovodního kohoutku

Než znovu našroubujeme kohoutek, je třeba jej vytočit do otevřené polohy, aby jej bylo možné opět nasadit. Při manipulaci s ním jej totiž občas opět utáhneme. Pak kohoutek opět sikovými kleštěmi mírně dotáhneme, nasadíme ozdobnou hlavici a zavřeme kohoutek. Po výměně těsnění jej dotahujeme pouze lehce, aby se těsnění opět brzy nevymačkalo. Po nasazení ozdobné hlavice následně pustíme vodu a zjistíme, zda neprosakuje voda okolo kohoutku. Nakonec jej lehce dotáhneme. Pak znovu nasadíme a napevno přišroubujeme ozdobnou hlavici. Jestliže výměna a regulační dotažení nepomůže, může být poškozené těsnění okolo kohoutku a je třeba jej vyměnit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *