Zahradní udírna – postavte si ji svépomocí

Uzené klobásy, ryby, maso či sýry a další domácí lahůdky vyžaduje vybudování domácí udírny, třeba svépomocí. Náklady na domácí udírnu ani nemusí být velké.

Kromě grilování si můžete doma dopřát i uzení. Při výrobě udírny je třeba dodržet některé zásady, aby se jídlo nepřipalovalo. Pokud udírnu nemáte a nechcete ji kupovat, postavte si ji na své zahradě sami. Podmínkou je kutilská povaha, trocha času, materiálu a šikovné ruce.

Tip: Jak postavit pergolu svépomocí?

Nároky na materiál

Mezi nejjednodušší typy kutilské udírny patří materiál, který máme doma. Může to být stará dubová šatní skříň, nebo plechová skříňka z provozních šaten, použitelná jako udicí komora. Udicí komora by neměla být moc velká, aby se v ní až moc zbytečně netopilo. Minimální rozměr 50 x 50 x 80 cm vám na zavěšené potraviny stačí a nebudou ani pověšeny příliš natěsno.

Udírna z kovu

Kromě kovové skříňky lze sehnat i dvířka k topeništi ze starých kamen. Schránka poslouží jako udicí komora. Vybavíme ji kouřovodem od ohniště a komínem, který vhodně umístíme. Udírna by neměla být moc blízko obytných prostor, aby v příbytku neobtěžovala kouřem. Neměla by být ani daleko, aby do ní bylo snadné kdykoliv přikládat.

Udírna z cihel nebo z betonu

Udírny z pevných konstrukcí postavíte z cihel, z kamene nebo mohou být lité z betonu. Doplňkové části jsou především z kovu. Samozřejmostí jsou kvalitní, betonové základy. Udírna, i když není nijak velká, může vážit opravdu dost, pokud je vystavěna z cihel.

Kouřovod

Kouřovod, který vede do udicí komory je nutno vést vodorovně nebo jej necháme mírně stoupat. Délka by neměla být kratší než metr, protože by spaliny byly pro uzení moc horké. Kromě klasického vytápění dřevem lze instalovat i přídavné elektrické topení, vhodné pro předehřívání udírny a lze nouzově použít i pro kombinované uzení při nedostatku kvalitního dřeva.

Ohniště

Ohniště se staví z kvalitních, šamotových cihel nebo plátů. Přikládací dvířka zvolte litinová, s přesnou regulací přívodu vzduchu do spalovacího prostoru. Osazení netěsnícími dvířky je jednou z nejčastějších příčin špatné funkce udírny. Při velkém, neregulovaném přístupu vzduchu se oheň příliš rozhoří, horké spaliny znehodnotí postup uzení. Potraviny se přehřívají a mohou se v udírně vznítit.

Střecha udírny a dřevo

Střecha udírny může být z cihel, tzv. hurdisek nebo lze zhotovit sedlovou stříšku z tašek. V udírně se topí dřevem. Čím je dřevo tvrdší, tím je to pro uzení lepší. Používáme pouze skutečně suché dřevo zbavené kůry, nejlépe několik let proschlé na vzduchu, nesmí být napadeno plísní, houbami a jinými chorobami dřeva. Výborné je dřevo z olše, buku nebo habru. Nevhodná jsou měkká dřeva, jako smrk nebo borovice. Maso má pak nepříjemnou pachuť pryskyřice.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *