Patříte k milovníkům grilování? Pořádnému steaku na grilu nebo doma připravenému čerstvému hamburgeru se prostě nic nevyrovná. Můžete přidat i grilovanou zeleninu. K tomu potřebujete kvalitní vybavení, tedy samotný gril i grilovací pomůcky.
![](https://www.bydletcesky.cz/wp-content/uploads/2019/05/grilovací_rošt_2.jpg)
Na letní grilování s přáteli potřebujete vhodný venkovní prostor, dřevěné uhlí, čistý gril, který má kvalitní grilovací rošt a grilovací náčiní. Na běžné domácí grilování postačí grilovací litinová deska nebo grilovací víko od pekáče. Pokud budete mít správné vybavení, bude se vám grilovat velmi snadno a na pokrmech to bude znát. Nezapomeňte se pořádně na grilovací sezónu připravit.
![](https://www.bydletcesky.cz/wp-content/uploads/2019/05/grilovací_rošt-684x1024.jpg)
Pomůcky pro grilování
Kromě grilovacího roštu nebo grilovací desky či víka budete potřebovat grilovací kleště. Maso nepropichujte vidličkou, jinak ztratí šťávu. Hodit se vám může i stojan na špízy. Na přípravu a krájení masa potřebujete kvalitní nože ke grilování. Prodávají se i sady řeznických nožů, které jsou na krájení masa nejvhodnější. Výsledný dojem umocníte použitím servírovacích prkének na steaky.
Příprava masa před grilováním
Před zpracováním masa jej vyndejte z lednice o chvilku dříve, přikryjte papírovým ubrouskem a nechte jej dosáhnout pokojové teploty. Pokud jej dáte na rozpálený gril studené, vznikne velký teplotní šok, maso vám ztuhne a už nepovolí. Bude takzvaně gumové. Maso před zpracováním nemyjte, jinak ztrácí chuť i barvu. Zbavte jej šlach a tuku. Pak jej nakrájejte na plátky vysoké maximálně 2,5 až 3 cm, nebo si jej umelte pokrájené na kousky na masovém mlýnku. Grilované maso se rozhodně nemá ohřívat v mikrovlnné troubě.
Co můžete grilovat
Kromě steaků, klobás, špízů či ryb můžete grilovat i sýr, třeba hermelín. Grilovat lze i gazdovské parenice a další tvrdší sýry. Klasický eidam se vám spíše připeče a na grilování se moc nehodí. Výborná je i grilovaná zelenina, která může sloužit jako hlavní jídlo či příloha. Nejčastěji se grilují papriky, rajčata, lilky, cukety, cibule, kukuřice nebo brambory. Připravit si můžete i lahodnou topinku nebo bylinkovou bagetku. Výborné jsou i opečené celozrnné housky.