Grilovací sezóna pomalu začíná. Máte potřebné vybavení?

Patříte k milovníkům grilování? Pořádnému steaku na grilu nebo doma připravenému čerstvému hamburgeru se prostě nic nevyrovná. Můžete přidat i grilovanou zeleninu. K tomu potřebujete kvalitní vybavení, tedy samotný gril i grilovací pomůcky.

Na letní grilování s přáteli potřebujete vhodný venkovní prostor, dřevěné uhlí, čistý gril, který má kvalitní grilovací rošt a grilovací náčiní. Na běžné domácí grilování postačí grilovací litinová deska nebo grilovací víko od pekáče. Pokud budete mít správné vybavení, bude se vám grilovat velmi snadno a na pokrmech to bude znát. Nezapomeňte se pořádně na grilovací sezónu připravit.

Pomůcky pro grilování

Kromě grilovacího roštu nebo grilovací desky či víka budete potřebovat grilovací kleště. Maso nepropichujte vidličkou, jinak ztratí šťávu. Hodit se vám může i stojan na špízy. Na přípravu a krájení masa potřebujete kvalitní nože ke grilování. Prodávají se i sady řeznických nožů, které jsou na krájení masa nejvhodnější. Výsledný dojem umocníte použitím servírovacích prkének na steaky.

Příprava masa před grilováním

Před zpracováním masa jej vyndejte z lednice o chvilku dříve, přikryjte papírovým ubrouskem a nechte jej dosáhnout pokojové teploty. Pokud jej dáte na rozpálený gril studené, vznikne velký teplotní šok, maso vám ztuhne a už nepovolí. Bude takzvaně gumové. Maso před zpracováním nemyjte, jinak ztrácí chuť i barvu. Zbavte jej šlach a tuku. Pak jej nakrájejte na plátky vysoké maximálně 2,5 až 3 cm, nebo si jej umelte pokrájené na kousky na masovém mlýnku. Grilované maso se rozhodně nemá ohřívat v mikrovlnné troubě.

Co můžete grilovat

Kromě steaků, klobás, špízů či ryb můžete grilovat i sýr, třeba hermelín. Grilovat lze i gazdovské parenice a další tvrdší sýry. Klasický eidam se vám spíše připeče a na grilování se moc nehodí. Výborná je i grilovaná zelenina, která může sloužit jako hlavní jídlo či příloha. Nejčastěji se grilují papriky, rajčata, lilky, cukety, cibule, kukuřice nebo brambory. Připravit si můžete i lahodnou topinku nebo bylinkovou bagetku. Výborné jsou i opečené celozrnné housky.

Ohodnotit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *