5 tipů, jak si i v malém bytě poradit s nedostatkem úložných prostor

V každé domácnosti jsou úložné prostory potřeba doslova jako sůl. Všichni potřebujeme místo, kam můžeme uložit oblečení, ložní prádlo, sportovní potřeby a další nezbytnosti, bez kterých se v životě neobejdeme. Problém nastává v malých bytech, kde toho prostoru na rozdávání nebývá mnoho a úložných míst je zde jako šafránu. Dáme vám tipy, jak si i v malém bytě poradit.

ložnice - šatní skříň

Pečlivě vybírejte skříně

Když se řekne úložný prostor, většina lidí si okamžitě vybaví skříně a komody. Kam jinam naskládat oblečení a další věci, že? Pokud žijete v malém bytě, kde musíte počítat každý centimetr, berte tento fakt v potaz už při výběru nábytku.

Možná nemáte ložnici o velikosti tanečního sálu, a přesto sem potřebujete vměstnat postel a nějakou tu skříň. Skvělou volbou je šatní skříň s posuvnými dveřmi, která vás nebude limitovat v prostoru – abyste se do skříně dostali, nebudete muset otevřít jedno křídlo, proto je tohle řešení ideální do menších pokojů. Postavit ji můžete kousek od postele, kde stačí jen ulička na projití.

Co můžete, to pověste

V malých domácnostech není prostoru nazbyt. Jakmile dojde místo „na zemi“, naučte se pracovat s tím, co vám nabízí ještě vzdušný prostor. Šikovným řešením je pověsit toho co možná nejvíce i na zeď, ať už se jedná o různé poličky nebo skříně.

Rázem tak můžete zjistit, že se vám do pokoje vejde jak šatní skříň se zrcadlem, kterou postavíte na zem, ale vedle ní třeba i nějaká ta menší komoda nebo polička na stěnu. A zase bude o nějaký ten úložný prostor víc, ten se nikdy neztratí.

Uvažujte o pódiu

Nikdo vás teď nenabádá k tomu, abyste si doma udělali klasické pódium a pořádali na něm koncerty. My mluvíme o vyvýšené podlaze, která nejenže vypadá velmi atraktivně a zvýší tak úroveň vašeho bydlení, ale ještě může nabídnout cenný úložný prostor.

Takové řešení je lepší nechat si udělat od profesionála, pokud ale máte doma zručného kutila, možná se do tohoto úkolu pustí sám. Prostor pod vyvýšenou podlahou pak můžete využít třeba na sezonní oblečení, obuv a další věci, které nemusíte mít po ruce každý den.

Využijte vysokých stropů

Žijete sice v malém bytě, ale můžete se pochlubit vysokými stropy? Pak je to další bod pro vás, kterého se rozhodně neostýchejte využít. Máte-li doma vysoké stropy, možná jste do této chvíle netušili, jaký poklad to máte přímo pod nosem.

Nejenže můžete na skříně pořídit ještě nástavby, které nabídnou prostor k dobru, ale jednou z možností, jak vyvýšené stropy využít, je vytvořit tzv. falešný strop a rázem budete mít spoustu místa, kam se toho hodně vejde. Pak už stačí jen pořídit schůdky, abyste se k uloženým věcem dostali a nic vám nebrání k tomu, abyste nově vytvořený prostor začali naplno využívat.

Zdroj foto: Scott-lee / Shutterstock.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *